X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

BLOG - RADY - NÁVODY - INSPIRACE

MojeParty BLOG Už 13. září je den čokolády! Neuděláme si domácí?!

zpět na seznam

čokoláda

Už 13. září je den čokolády! Neuděláme si domácí?!

Milí moji,

máte rádi čokoládu? Já frčím jen na heliu, tak nevím. Ale jak vás tak pozoruju a poslouchám, slýchám v souvislosti s čokoškou řeči o závislosti, droze, lásce, afrodiziaku a nevím, co všechno! A víte, že i čokoláda má svůj den? Jo, jo. 13. září je světový den čokolády. To jsou věci! Poprosil jsem naši dekoratérku Ivu, zdatnou to kuchařku a pekařku, jestli by se s vámi nepodělila o dva recepty na svoje báječné domácí lanýžové kuličky. To je vám dobrota! Pojďte si je udělat a trochu si zamlsat!

 

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE (DOMÁCÍ BONBONIÉRA)

 

Dvoubarevné kostky

 

Potřebujete:

tmavá vrstva

100 g kvalitní hořké čokolády (53-70%)

100 g smetany 33%

20 g medu

15 g másla

světlá vrstva

150 g bílé čokolády (min. 30%)

45 g smetany 33%

20 g medu

30 g másla

špetku mleté vanilky nebo zrníčka z vanilkového lusku

přírodní kakao na dokončení

 

Postup:

Krabičku nebo jinou vhodnou nádobu o velikosti cca 11 x 17 cm vyložte potravinovou fólií. Nejprve připravte tmavou vrstvu. Do misky nebo formy nalámejte čokoládu. V rendlíku zahřejte smetanu, med a máslo a promíchávejte, dokud není směs hladká a máslo rozpuštěné. Nalijte na čokoládu, nechte chvíli odstát a pak důkladně rozmíchejte a promixujte tyčovým mixérem nebo minimálně šlehací metlouNalijte do připravené krabičky a dejte na pár hodin ztuhnout do lednice.

Stejným způsobem připravte bílou vrstvu a opět dejte ztuhnout do lednice, klidně do druhého dne.

Pevnou čokoládu rozkrájejte nahřátým nožem na malé kostky a obalte v kakau, případně namočte v rozpuštěné čokoládě.

 

čoko lanýže

čoko lanýže

 

Lanýže 3 chutí

 

Potřebujete:

70 g smetany 33%

100 g másla

40 g medu

200 g hořké čokolády (alespoň 53%)

2 lžíce oblíbeného likéru nebo rumu

na obalení: kakao, oříškový krokant, prášek z lyofilizovaných malin

 

Postup:

V rendlíku zahřejte smetanu, máslo a med, dokud se vše nerozpustí do hladké konzistence. Směs vlijte do misky s nalámanou čokoládou, nechte chvilku odstát a poté míchejte, dokud se vše nespojí. Přilijte likér nebo rum a promixujte tyčovým mixérem nebo šlehací metlou.
Misku přikryjte potravinářskou folií a dejte na 4h nebo přes noc do lednice.
Pomocí jedné či dvou lžiček nebo speciální cukrářské lopatky vytvořte hrudky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte v lednici 20 minut ztuhnout. Poté vytvarujte rukama kuličky a obalte v kakau, oříškách a malinovém prášku dle chuti. 

Hotové lanýže vložte do papírových košíčků. Třeba v levandulovém designu nebo v elegantním zlatém provedení.

Servírovat můžete i na jednorázových talířcích. Krásně budou vaše pralinky vypadat na zlatém talíři nebo na tematických - třeba na narozeninovém v decentní tělové barvě, na talířích k rozlučce se svobodou, nebo na vánočních, na které co nevidět dojde!

Také můžete použít cukrářský stojan, to bude vůbec vypadat profesionálně! Máme k dispozici jednoduché papírové i slavnostní stojany na dezerty a nápoje, které se hodí na svatbu, kulatiny nebo jinou důležitou událost! 

Protože je dost pravědpodobné, že vaše domácí pralinky budou mít u rodiny a kamarádů absolutní úspěch, můžete jim příště své pralinky věnovat. Pak použijte dárkové krabičky. Na víc kousků nebo maličké, akorát tak na jednu pralinku. Co třeba v barvě rose gold, s květinovým vzorem nebo ve tvaru srdce? Vždy nezapomeňte zabalit bonbón nejprve do staniolu nebo potravinové fólie.

 

Pár chytrých pomocníků při práci s čokoládou

Každopádně oceníte stěrku, aby ani kousek vzácné čokoládové hmoty nepřišel na zmar! V našem e-shopu najdete také speciální sadu na výrobu pralinek nebo praktické cukrářské odměrky. Když nebudete chtít pralinky zpracovávat jen v ruce, zkuste některou z našich forem na pralinky. Třeba čtyřlístkovou nebo ve tvaru čokoládových bonbónůNo a abyste Ivančin recept nemuseli pořád hledat na našich stránkách, vytiskněte si ho a nalepte do vašeho kuchařského zápisníku.

 

A Náfuka brýleTakže pro jednou neřešte kalorie a dejte si do nosu. Dobrou chuť, váš Náfuka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.9.2023